sábado, 22 de octubre de 2016

Memorias sultanatas: Dhofar.

Dhofar es la región suroeste de Omán, limitando con Yemen. Por la cantidad de contrastes que presenta con respecto al resto de Omán, se podría decir que es como un país aparte. Pero se diría mal: es como dos países aparte. Uno durante el khareef (monzón del sudeste), exuberante, tempestuoso y de mar bravío; y otro el resto del año, seco y de aguas calmadas y cristalinas. El viaje por carretera desde los Emiratos es un asunto bastante serio, teniendo que atravesar 1200 km. de paraje desértico. Trae más a cuenta coger un vuelo vía Muscat.

Nos establecemos intermitentemente en Salalah, capital administrativa y ciudad principal, para explorar debidamente la región. 


KOMŞU SULTANLIK ANILARI: DHOFAR

Dhofar Umman’ın güneybatısında yer alan, Yemen’le sınırı olan bölgesi. Umman’ın geri kalanıyla pek çok zıtlığı olması nedeniyle farklı bir ülke gibi olduğunu söyleyebiliriz. Ama öyle söylersek de yanlış söylemiş oluruz: hatta farklı iki ülke gibidir. ‘Khareef’ adlı güneydoğu musonu boyunca verimli toprakları ve fırtınalı, sert denizi olan biri, yılın geri kalanında ise kuru havası ve berrak sakin suları olan diğeri. Emirliklerden karayolunu kullanarak gelmek oldukça ciddi bir mevzu çünkü çölle çevrili 1200 kilometre  geçmek gerekiyor. Maskat aktarmalı bir uçuşla gelmek daha mantıklı. 

Bölgeyi gereken şekilde keşfetmek üzere idari başkenti ve ana şehri olan Salalah’ya geçici olarak yerleşiyoruz.