jueves, 17 de abril de 2014

Memorias jordáneas: Mar Muerto.

Con una salinidad nueve veces superior a la de cualquier mar sensato y una densidad de 1240 kg/m3, el Mar Muerto (que de mar no tiene nada pero de muerto bastante) es un lugar que hace a uno pasar por los estados de globo hinchado incapaz de hundirse, anchoa en salazón y, si se descuida, ceguera permanente. Sensaciones extrañísimas todas. Lo que yo no sabía es que dejaban meterse sin periódico.

Al fondo, Israel. Toda esta zona es de gran empaque bíblico y arqueológico. Actualmente existe un proyecto conjunto entre Google y el gobierno de Israel para digitalizar los míticos manuscritos del Mar Muerto y que podamos consultarlos cómodamente desde nuestros hogares:

http://dss.collections.imj.org.il/es/home


ÜRDÜN ANILARI: ÖLÜ DENİZ

Herhangi normal bir denizden dokuz kat daha fazla tuz oranı olan, metreküp başına 1240 kg yoğunluğuyla Ölü Deniz (ki deniz falan değil ama ölü olduğu kesin) suya batırılamayan şişmiş balon, tuzlanmış hamsi ve eğer dikkatli değilseniz kalıcı körlük aşamalarından geçmenize neden olan bir yer;  bütün bunlar çok acayip hisler doğuruyor. 

Doğruyu söylemek gerekirse, denize gazetesiz girmeye izin verildiğini bilmiyordum.

Arka planda İsrail görülebiliyor. Bütün bu bölge hem İncile’e göre hem de arkeolojik olarak büyük bir öneme sahip. Bugünlerde Google ve İsrail hükümetinin ortak olarak yürüttükleri efsanevi Ölü Deniz parşömenlerini dijitalleştirmeye çalıştıkları bir proje var. Böylece onlara evlerimizden rahatlıkla ulaşabileceğiz.